Shanghai – en resa i då och nutid.

Dag 1

Efter en lång flygresa kom vi så fram till Shanghai Pudong International Airport. Det är ju märkligt att det ska var så oerhört svårt att sova på flygplan #visomintekansovapåflygplan. Holger och James från Vivitek mötte upp oss på flygplatsen och sen bar det av till hotellet. Den något oberäkneliga kinesiska trafiken medförde att bussresan på knappt 2 timmar förvandlades till drygt 4. Hur som helst, väl framme vid Tongli Lakeview Hotel åt vi en snabb lunch innan det bar av till Suzhou garden (Wikipedia) och Suzhou museum (Wikipedia) samt därefter lite shopping i ”gamla stan” där många av husen är upp till 1500 år gamla eller kanske ännu äldre. Väl tillbaka på hotellet blev det middag i trevligt sällskap. Kl 23:00 lokal tid tog en mycket lång och händelserik dag slut.

Dag 2

Dag 2 startade med hotellfrukost och därefter busstransfer till Delta Electronics enorma fabriksområde i Guangdong. Här arbetar inte mindre än 28.000 människor med allt i från forskning till kretskortstillverkning och naturligtvis fabriksmontering. Det är svårt att få en exakt uppfattning om hur stort detta område är egentligen, men här finns ,förutom fabriker och arbetsplatser, även bostäder, shoppingcenter, restauranger och biografer.

Vivitek som är en del av Delta tillverkar projektorer åt framförallt sig själv, under eget namn, men även åt en rad kända tillverkare på licens. På så sätt kan olika fabrikat ”branda” en projektor i sitt eget namn. Om man beställer minst 500 ex. av en serie kan man även få sin egen företagslogga på projektorn. Det ni!

Dagen avslutades med incheckning på vårt nya hotell inne i Shanghai och en mycket trevlig middag.

Dag 3

Tredje dagen och den sista, ägnades åt sightseeing i downtown Shanghai med en mycket vänlig och trevlig guide. Hon berättade bland mycket annat att antalet ”officiella” invånare i Shanghai är omkring 24 miljoner. Dock finns här finns här också ett mörkertal på ungefär 15-20 miljoner ”inofficiella” invånare. Hon berättade också att hela den nya delen av downtown, som idag huserar kinas högsta byggnad: Shanghai Tower (632 M) , byggts upp på mindre än 20 år.

Vad är en vistelse i Kinas handelscentrum utan ett besök på en så kallad ”Fake market”.

Här består allt av kopierade klädmärken och elektronikprodukter etc. Ordet för dagen är pruta! Vi fick även åka världens snabbaste tåg (431 Km/tim) som vilken annan dag som helst varit ett tillräckligt bra utflyktsmål i sig själv. En fantastisk cirkus föreställning (ERA) och en återigen sen, men ytterst trevlig middag senare, avslutas dagen. Imorgon bär det hemåt igen, och jag tror att det kommer ta väldigt lång tid att smälta alla dessa intryck. God natt!